Tvrdý sýr z tvarohu

Ingredience

500 g polotučného nebo plnotučného tvarohu (ze staniolu, ne z vaničky), 500 ml plnotučného mléka (ne trvanlivého), 0,5 lžičky jedlé sody, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžíce másla, sůl

Postup

Tvaroh rozdrobíme do hrnce a zalijeme mlékem. Za stálého míchání přivedeme téměř k varu.

Do téměř vařící směsi nalijeme citronovou šťávu, odstavíme a chvíli mícháme. Mléko se srazí a vytvoří se v něm bílé "cucky".

Směs vylijeme do cedníku vyloženého plátnem nebo čistou utěrkou a necháme vykapat syrovátku.

V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme okapanou směs z cedníku, sodu, osolíme a za stálého míchání zvolna zahříváme. Tvaroh se začne tavit.

Natavenou směs přemístíme do misky nebo jiné formy, ve které necháme sýr vychladnout.

Vychladlý uložíme do druhého dne do chladu.

Hotový sýr je pevný, dá se dobře krájet na plátky i strouhat.

Spolu se solí a sodou je možné do směsi přidat i koření či bylinky, to zatím nemám vyzkoušeno.

zdroj: www.toprecepty.cz

Přidáno: 21.3.2016