Vaječný těstovinový salát

Ingredience

1 červená cibule, 100 ml jablečného nebo vinného octa, 1 lžička krystalového cukru, 250 g těstovin (kolínka nebo zatočené makarony), 8 vajec uvařených natvrdo, 6 lžic majonézy, 2 lžíce dijonské hořčice, 3 kyselé okurky, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka mleté papriky

Postup

Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na co nejtenčí půlkolečka.

V kastrůlku přivedeme k varu ocet s cukrem, vhodíme do něj nakrájenou cibuli, necháme pár vteřin povařit a odstavíme. Necháme vychladnout.

Těstoviny uvaříme na skus.

Vajíčka oloupeme, rozpůlíme a oddělíme žloutky od bílků.

Žloutky vidličkou rozmačkáme a postupně je smícháme s hořčicí a majonézou, aby vznikla hladká krémová hmota.

Vychladlou cibuli vylovíme z octa děrovanou lžící a vmícháme ji do žloutkové hmoty.

Dochutíme ji solí, mletým pepřem a paprikou. Můžeme ji zředit trochou octa, ve kterém se marinovala cibule.

Bílky nasekáme nahrubo, okurky nakrájíme na drobné kousky.

Scezené, propláchnuté a okapané těstoviny vložíme do mísy a smícháme je s bílky a okurkovými kousky.

Krátce před podáváním přidáme žloutkovou zálivku a promícháme.

zdroj: kniha Snídaně u Florentýny (Jana Florentýna Zatloukalová)

Přidáno: 17.4.2020