Dýňové lasagne
Ingredience
lasagne: 300 g hladké mouky, špetka soli, 3 vejce, 3 lžičky oleje, 3-4 lžíce vody (podle velikosti vajec)
dýňová náplň: 800-900 g očištěné oloupané dýně, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli, mletý pepř, 300 ml zeleninového vývaru, hrst posekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, dobromysl, tymián, ...)
tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu, 250 g mozzarelly, 200 g smetany ke šlehání, 2 žloutky, sůl, muškátový oříšek
na dokončení: 40 g jemně strouhaného parmazánu
Postup
Očištěnou oloupanou dýni nakrájíme na kousky. Promícháme s 1 lžící oleje, 1 lžičkou soli a pepřem podle chuti. Vysypeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 220°C. Upečeme doměkka (25-30 minut). Necháme vychladnout.
Připravíme těsto na lasagne a necháme odpočinout.
Tvaroh promícháme se smetanou, žloutky a nastrouhanou mozzarellou. Přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a podle chuti osolíme.
Vychadlou dýni rozmačkáme vidličkou nebo šťouchadlem na brambory na kaši a promícháme s vlažným vývarem a bylinkami. Podle chuti můžeme dosolit.
Těsto na lasagne rozdělíme na 6 stejně velkých kousků a každý rozválíme na obdélník velikosti zapékací misky.
Zapékací misku nebo pekáček (30x20 cm) vytřeme olejem. Na dno rozetřeme trochu tvarohové náplně a přikryjeme plátem těsta. Rozetřeme část dýňové náplně, přikryjeme těstem a tak pokračujeme do spotřebování surovin.
Horní plát těsta by měl být pomazaný aspoň slabou vrstvičkou náplně (jedno které). Povrch posypeme parmazánem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme do zezlátnutí, cca 30 minut.
Po vytažení z trouby necháme 15-20 minut odpočinout, až potom krájíme (porcuje se lépe než právě vytažené z trouby).
Přidáno: 18.10.2013