Lososové lasagne

Ingredience

3 lžíce olivového oleje, 1 šalotka, 3 stroužky česneku, 400 g ricotty, 500 g čerstvého špenátu, sůl, pepř, 450-500 g čerstvého lososa, citronová šťáva, 250 g lasagní, 40 g parmazánu

bešamel: 30 g másla, 30 g hladké mouky, 400 g mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek

Postup

Lososa nakrájíme na tenké plátky, osolíme je a pokapeme citronovou šťávou.

V hrnci zahřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Pak po částech přiléváme mléko a metličkou prošleháváme, aby nevznikly hrudky. Stále mícháme a provaříme 4-5 minut. Ke konci vaření bešamel osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem.

Šalotku a česnek oloupeme a posekáme nadrobno. Ve větším kastrolu rozpálíme olej a šalotku s česnekem na něm necháme zpěnit.

Přidáme ricottu a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Po částech přidáváme špenát a necháme ho zavadnout, až zmenší objem (není třeba vařit). Nakonec vmícháme 2/3 bešamelu.

Do zapékací misky rozetřeme čtvrtinu špenátové směsi, na ni rozložíme čtvrtinu plátků lososa a na ně těsně vedle sebe naskládáme lasagne. Totéž zopakujeme ještě třikrát.

Poslední vrstvu lasagní potřeme zbylým bešamelem a posypeme parmazánem.

Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 50 minut.

podle magazínu Albert

Přidáno: 14.3.2020