Pasticcio
Ingredience
400 g makaronů, 200 g strouhaného sýra (nejlépe parmezán), 700 g mletého masa, 2 cibule, 150 g rajského protlaku (nebo plechovka sterilovaných krájených rajčat), sůl, mletý pepř, oregano, 1 lžička mleté skořice, 100 ml červeného vína, 1 l mléka, 100 g másla, 5-6 lžic hladké mouky, 3 vejce, muškátový oříšek, trochu strouhanky, olivový olej
Postup
Makarony uvaříme ve slané vodě na skus.
Na dvou lžících oleje osmažíme pokrájenou cibuli do zesklovatění. Přidáme maso, dobře promícháme s cibulí a opečeme do zhnědnutí.
Osolíme, opepříme a vmícháme oregano a protlak. Podlijeme vínem, přidáme skořici a pod pokličkou dusíme asi 30 minut.
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a umícháme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a uvaříme hustou kaši - bešamel. Odstavíme, osolíme, opepříme, ochutíme strouhaným muškátovým oříškem, vmícháme žloutky a polovinu sýra.
Scezené makarony promícháme s druhou polovinou sýra a se sněhem ušlehaným z bílků.
Pekáč vytřeme olejem a rozložíme makarony. Na ně rozprostřeme maso a zalijeme bešamelem.
Povrch posypeme tenkou vrstvičkou strouhanky a pokropíme olejem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a zapečeme do zezlátnutí povrchu, asi 40 minut.
Přidáno: 2.10.2010