Tousty s křepelčím vajíčkem
Ingredience
omáčka: 3 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, kousek chilli papričky, 1 lžíce cukru, 1 plechovka krájených rajčat (400 g), 1 sklenička krájených sušených rajčat naložených v oleji (190 g), 1 lžička tymiánových lístků, 3 stroužky česneku, mletý pepř, sůl
dále: toustový chléb, křepelčí vajíčka
Postup
Cibuli a jeden stroužek česneku oloupeme a posekáme nadrobno, sušená rajčata scedíme, chilli papričku rozdrtíme.
Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli do zesklovatění. Přidáme k ní chilli papričku a cukr, mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Přidáme posekaný česnek a smažíme, než česnek začne vonět.
Pak přilejeme rajčata z plechovky, přidáme sušená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme tymián a podlejeme troškou vody.
Všechno promícháme a necháme pod pokličkou asi 45 minut dusit. Ke konci dušení odstraníme pokličku a je-li třeba, necháme vydusit přebytečnou tekutinu, aby vznikla zahoustlá hmota.
Pánev odstraníme z plotny a do omáčky vmícháme rozmačkané zbylé dva stroužky česneku.
Jsou-li v omáčce příliš velké kusy, můžeme její konzistenci doupravit tyčovým mixérem (ale nemixujeme úplně dohladka).
Rajčatovou pastu natíráme na horké opečené krajíčky toustového chleba a ozdobíme sázeným křepelčím vajíčkem a snítkou čerstvého tymiánu.
Přidáno: 29.12.2019