Mikulášské perníčky
Ingredience
140 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 g hery nebo stelly, 2 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička jedlé sody, 400 g hladké mouky, 1 lžička citronové kůry
1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
Postup
Vejce, cukr a změklý tuk utřeme do pěny. Přidáme med a koření.
Do takto připravené hmoty zapracujeme mouku prosátou společně se sodou.
Těsto po částech rozválíme na silnější plát (není třeba nechávat odležet do dalšího dne). Vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech s papírem na pečení.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 10 minut (podle velikosti). Ihned po vytažení z trouby je potřeme vejcem rozmíchaným se 2 lžícemi mléka.
Vychladlé perníčky můžeme po dvou slepovat marmeládou nebo zdobit polevou, případně pocukrovat.
Perníčky nepotřebují uležet, jsou měkké hned po upečení.
zdroj: Šárka z Valašska
Přidáno: 30.11.2013