Mikulášské perníčky

Ingredience

140 g moučkového cukru, 2 vejce, 100 g hery nebo stelly, 2 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička jedlé sody, 400 g hladké mouky, 1 lžička citronové kůry
1 vejce + 2 lžíce mléka na potření

Postup

Vejce, cukr a změklý tuk utřeme do pěny. Přidáme med a koření.

Do takto připravené hmoty zapracujeme mouku prosátou společně se sodou.

Těsto po částech rozválíme na silnější plát (není třeba nechávat odležet do dalšího dne). Vykrajujeme libovolné tvary a klademe na plech s papírem na pečení.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme cca 10 minut (podle velikosti). Ihned po vytažení z trouby je potřeme vejcem rozmíchaným se 2 lžícemi mléka.

Vychladlé perníčky můžeme po dvou slepovat marmeládou nebo zdobit polevou, případně pocukrovat.

Perníčky nepotřebují uležet, jsou měkké hned po upečení.

Mikulášské perníčky
Mikulášské perníčky
Mikulášské perníčky
Mikulášské perníčky

zdroj: Šárka z Valašska

Přidáno: 30.11.2013