Perníkový adventní věnec

Ingredience

těsto: 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 60g hery, 2 celá vejce, 100g medu, 1 lžička perníkového koření, 1 lžička sody, 1 vejce na potření

na dokončení: bílková poleva, 4 čajové svíčky

Postup

Na vál prosijeme mouku se sodou a cukrem, přidáme koření a promícháme. Vyhloubíme důlek, do něho nalijeme med a celá vejce. Kolem dokola nasekáme heru. Zpracujeme těsto a necháme 24 hodin odpočinout v chladu.

Odleželé těsto rozválíme na tloušťku 8-10 mm a vykrojíme velký kruh (jako šablonu můžeme použít dortovou formu, talíř, pokličku ...). Přeneseme ho na plech s papírem na pečení a vykrojíme z něho menší kruh - prázdný střed.

Zbývající těsto rozválíme na 4-5 cm a vykrájíme hvězdy různých velikostí. Do hvězd, které budou sloužit jako svícny, vykrojíme kulatý otvor a do něho zasadíme kalíšek na svíčku (použila jsem skleněné, ale jde to i s hliníkovými).

Upečené perníky po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Chceme-li některé perníky červené, rozmícháme do rozšlehaného vejce potravinářskou barvu.

Perníky necháme minimálně jeden den "vydýchat". Hvězdy libovolně ozdobíme a po zaschnutí polevou nalepíme na základový kruh. Do kalíšků vložíme svíčky.

Přidáno: 26.11.2024