Perníkový svícen
Ingredience
600 g hladké mouky, 1 lžička prášku do perníku, 1 lžička sody, 1,5 lžičky skořice, 1 lžička mletého hřebíčku, 200 g moučkového cukru, 3 vejce, 6 lžic rozpuštěného medu, 100 g hery, bílková poleva
Postup
Vejce, cukr a rozpuštěnou heru dobře rozmícháme. Přidáme med a koření.
Mouku prosejeme se sodou a práškem do perníku. Přilijeme tekutou směs a rukama důkladně vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme na chladném místě 12-24 hodin odpočívat.
Na papír na pečení si předkreslíme 6 stromečků a papír položíme na plech tužkou (fixou) dolů.
Z těsta vyválíme válečky o tloušťce necelý centimetr dlouhé asi 40 cm a na plechu z nich na předkreslených obrázcích zformujeme stromky.
Další část těsta rozválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrájíme 6 srdíček a 6 hvězdiček vhodné velikosti. Naskládáme na jiný plech vyložený papírem na pečení.
Z těsta vyváleného na tloušťku asi půl cm vykrojíme šestiúhelník vhodné velikosti. Na plechu ho propícháme špejlí (aby se při pečení nevypoukl).
Všechno upečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zezlátnutí (8-10 minut). Chceme-li mít perníčky lesklé, ihned po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem.
Po vychladnutí spojíme stromečky a srdíčka pomocí párátek a nazdobíme bílkovou polevou.
Doprostřed šestiúhelníku kulatým vykrajovátkem vypíchneme otvory pro zasazení svíček, případně je zpevníme polevou, která zbyla ze zdobení.
Pomocí párátek připíchneme stromečky po obvodu šestiúhelníku.
Je dobré část těsta, ze kterého budeme tvarovat stromečky, zahustit více moukou, aby válečky při pečení lépe držely tvar.
Ze zbylého těsta můžeme na plechu vytvarovat libovolné tvary a upéct.
zdroj: časopis Nápady a rady - Medovníčky
Přidáno: 19.11.2009