Makové kváskové knedlíky

Ingredience

100 g kvásku, 0,5 lžičky soli, 1 vejce, 40 g vody, 10 g nemletého máku, 200 g hrubé mouky

Postup

Do misky nalijeme kvásek, osolíme, přidáme rozšlehané vejce, mák a vodu. Promícháme.

Přisypeme mouku a vymícháme těsto. Vyklopíme je na vál a rukama propracujeme, podle potřeby můžeme podsypat hrubou moukou.

Těsto necháme přikryté kynout asi dvě hodiny.

Až je těsto nakynuté, rozdělíme je na poloviny a z každé vytvarujeme knedlík.

Do hrnce nalijeme vodu, postavíme pařák na ohřívání knedlí a vyložíme papírem na pečení. Na ten položíme oba knedlíky, oddělíme je proužkem papíru (aby se při vaření neslepily), přikryjeme pokličkou a necháme kynout další hodinu.

Hrnec s nakynutými knedlíky postavíme na plotýnku a vaříme cca 25 minut. Jestli jsou knedlíky hotové, zkusíme špejlí.

zdroj: televizní pořad Po lopatě

Další zajímavé kváskové recepty najdete v knize Jany Berkové Kvásková kuchařka.

Přidáno: 2.7.2016