Makové kváskové knedlíky
Ingredience
100 g kvásku, 0,5 lžičky soli, 1 vejce, 40 g vody, 10 g nemletého máku, 200 g hrubé mouky
Postup
Do misky nalijeme kvásek, osolíme, přidáme rozšlehané vejce, mák a vodu. Promícháme.
Přisypeme mouku a vymícháme těsto. Vyklopíme je na vál a rukama propracujeme, podle potřeby můžeme podsypat hrubou moukou.
Těsto necháme přikryté kynout asi dvě hodiny.
Až je těsto nakynuté, rozdělíme je na poloviny a z každé vytvarujeme knedlík.
Do hrnce nalijeme vodu, postavíme pařák na ohřívání knedlí a vyložíme papírem na pečení. Na ten položíme oba knedlíky, oddělíme je proužkem papíru (aby se při vaření neslepily), přikryjeme pokličkou a necháme kynout další hodinu.
Hrnec s nakynutými knedlíky postavíme na plotýnku a vaříme cca 25 minut. Jestli jsou knedlíky hotové, zkusíme špejlí.
zdroj: televizní pořad Po lopatě
Další zajímavé kváskové recepty najdete v knize Jany Berkové Kvásková kuchařka.
Přidáno: 2.7.2016