Měkké perníčky
Ingredience
400 g hladké mouky, 1 lžička sody, 1 lžíce perníkového koření, 140 g cukru, 60 g hery, 2 vejce, 2 lžíce medu
1 malé vejce na potření, čokoládová poleva
Postup
Na vál prosijeme většinu mouky (asi pětinu si necháme bokem) a cukr se sodou a perníkovým kořením.
Do důlku vyklepneme celá vejce a přidáme med. Dokola rozmístíme na kousky pokrájenou heru.
Rukama zpracujeme měkké těsto, podle potřeby přidáváme odloženou moukou (není třeba použít všechnu).
Hotové těsto necháme aspoň hodinu odpočinout v chladu.
Těsto rozválíme na tloušťku 4-5 mm a vykrajujeme libovolné tvary. Klademe na plech s papírem na pečení.
Pečeme při 200°C 6-7 minut. Perníčky musí zůstat světlé, jinak ztvrdnou.
Ihned po vytažení z trouby každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem.
Po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou, případně poléváme čokoládovou polevou (v tom případě není třeba perníčky po vytažení potírat vejcem).
Přidáno: 5.4.2015