Pařený perník od paní Obrátilové

Ingredience

1 kg hladké mouky, 2 žloutky, 1 celé vejce, 250 g moučkového cukru, 100 g másla, 250 g krystalového cukru, 250 ml vody, 1 lžíce perníkového koření, 1 lžíce sody

Postup

Do mísy prosijeme asi 4/5 mouky se sodou a přidáme koření. Vyhloubíme důlek, do kterého dáme žloutky a celé vejce. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a zasypeme moučkovým cukrem.

Krystalový cukr nasypeme do čistého suchého hrnce a na zapnuté plotýnce mícháme, až se cukr rozpustí a zhnědne.

Zkaramelizovaný cukr zalijeme horkou vodou a za stálého míchání vaříme, až se karamel zcela rozvaří (trvá to 10-15 minut).

Karamelový rozvar přecedíme do jiné nádoby, necháme 3-5 minut trochu zchladnout a až není vařící, nalijeme ho do mísy k ostatním surovinám.

Vařečkou promícháme. Až se suroviny spojí, vyklopíme na pomoučený vál a rukama důkladně vypracujeme těsto. Podle potřeby podsypáváme zbylou moukou, není nutné zapracovat všechnu.

Těsto po částech rozválíme, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme v troubě vyhřáté na 180-190°C, doba pečení závisí na tloušťce a velikosti perníčků.

Pařený perník od paní Obrátilové
Pařený perník od paní Obrátilové
Pařený perník od paní Obrátilové
Pařený perník od paní Obrátilové

Přidáno: 5.4.2012