Bábovka - tlačenka

Ingredience

1 kg vepřového plecka, 1 vepřové srdce, 1 vepřový jazyk, po lžičce kuliček pepře a nového koření, 4 bobkové listy, sůl, 1 lžíce majoránky, 5-6 stroužků česneku, 50 g želatiny

Postup

Do hrnce dáme asi 1,5 l vody, osolíme, přidáme kuličky koření, bobkový list a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme očištěné maso a uvaříme doměkka.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout, aby se lépe krájelo.
Vývar přecedíme a odměříme ho přesně 1 litr. Z tohoto odměřeného litru odebereme asi půl hrnku a zbytek nalijeme zpátky do hrnce.
Maso pokrájíme na kostičky a vrátíme do odměřeného vývaru. Přidáme majoránku a rozmačkaný česnek, promícháme, znovu zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme.
Do vývaru v hrnku nasypeme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.
Až obsah hrnce nebude vařit, nalijeme do něho z hrnku vývar s želatinou a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme či dokořeníme. Chuť by měla být výrazná, při chladnutí a tuhnutí tlačenky se zjemní.
Za občasného míchání necháme tlačenku trochu prochladnout a pak nalijeme do bábovkové formy vypláchnuté studenou vodou. Dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky.
Formu se ztuhlou tlačenkou si položíme na ruce a dáme pod horkou tekoucí vodu. Až se tlačenka uvolní (poznáme rukama), přeneseme ji na talíř a vrátíme do ledničky, aby ztuhnul teplem narušený povrch.
Podáváme s cibulí, octem a chlebem.

Bábovka - tlačenka
Bábovka - tlačenka

Přidáno: 14.8.2009