Domácí sulc

Ingredience

3 vepřové nožičky, 1 vepřové zadní koleno, sůl, 3 bobkové listy, po hrstičce kuliček pepře a nového koření, 1 cibule, 2 mrkve, 2 větší petržele, půlka menšího celeru, vinný bílý ocet

Postup

Nožky a koleno důkladně umyjeme, koleno můžeme rozpůlit.

Koleno s nožkami dáme do hrnce a zalejeme vodou tak, aby bylo všechno ponořené (cca 2 litry vody).

Osolíme, přidáme cibuli, koření a pod pokličkou pomalinku vaříme na co nejnižším plameni 2,5-3 hodiny.

Zhruba půl hodiny před koncem vaření přidáme do hrnce polovinu kořenové zeleniny.

Až je maso úplně měkké a odděluje se snadno od kosti, vyjmeme je i se zeleninou z hrnce. Zesílíme plamen a vývar zredukujeme na necelý litr.

Zredukovaný vývar přecedíme přes plátno do čistého hrnce.

Necháme ho vychladnout. Až se na povrchu usadí a lehce zatuhne bílá vrstva tuku, opatrně ji lžící seškrábneme.

Vývar vrátíme na plotnu a přidáme do něj na kostičky pokrájenou druhou polovinu kořenové zeleniny. Vaříme, až zelenina změkne, 10-15 minut.

Vývar ochutnáme a dochutíme solí a octem.

Maso obereme z kostí, nakrájíme je na kousky a vmícháme do vývaru.

Chlebíčkovou formu vyložíme potravinářskou fólií a nalejeme do ní částečně vychladlou směs. Necháme ji zcela vychladnout a pak uložíme k úplnému ztuhnutí do ledničky.

Hotový sulc vyklopíme z formy, krájíme na plátky a podáváme s octem a cibulí. Přikusujeme chléb.

Přidáno: 29.2.2020