Džuveč

Ingredience

500 g vepřového plecka, 2 cibule, 2 mrkve, 6 paprik různých barev, 6 větších zralých rajčat, sůl, mletý pepř, 2 lžičky mleté sladké papriky, 3 stroužky česneku, 200 g dlouhozrnné rýže, 4 lžíce oleje

Postup

Oloupanou cibuli posekáme nadrobno, očištěnou mrkev nakrájíme na malé kousky.

Papriky zbavíme semen a žeber a pokrájíme je na proužky. Rajčata nařízeneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky.

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostky.

V kastrolu nebo větší pánvi zahřejeme olej, přisypeme cibuli s mrkví a za častého míchání pomalu smažíme do změknutí.

Až začne cibule s mrkví měnit barvu, zesílíme plamen, přidáme maso a prudce všechno dohromady opečeme.

Až začne maso se zeleninou zlátnout, všechno osolíme a opepříme. Kdo rád ostřejší jídla, může přidat rozdrcenou chilli papričku. Vmícháme mletou papriku, rozmačkaný česnek a nakonec pokrájenou syrovou papriku.

Podlejeme litrem horké vody, promícháme, přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí masa (30-60 minut, záleží na kvalitě masa a velikosti kousků).

Až je maso téměř měkké, přidáme rajčata i se šťávou, která vytekla při krájení, a rýži. Promícháme, přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání vaříme do změknutí rýže, 20-25 minut. Hlídáme, aby bylo v hrnci dost tekutiny, pokud je jí už málo a rýže je ještě tvrdá, přilejeme trochu horké vody.

Podle chuti dosolíme či dopepříme a podáváme.

Přidáno: 24.7.2019