Nadívaná vepřová pečeně
Ingredience
1 kg vepřové pečeně bez kosti, hrstka čerstvých rozmarýnových lístků, mořská sůl, mletý pepř, 250 g toustového chleba, olivový olej, 2 červené cibule, 4 stroužky česneku, hrstka lístků tymiánu, hrst mandlí nebo oříšků kešu, 4 lžíce balzamikového octa
Postup
Nejdříve připravíme nádivku: krajíčky toustového chleba opečeme v toustovači (nebo na sucho na pánvi nebo v troubě). Na 2 lžících oleje zpěníme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme posekané mandle (kešu) a tymián. Za stálého míchání smažíme do změknutí cibule (cca 8 minut).
Odstavíme. Směs osolíme, opepříme, vmícháme ocet, opečený chléb natrhaný na kousky a 5-6 lžic oleje. Důkladně promícháme, nejlépe rukama, aby se vše spojilo. Ochutnáme, podle potřeby dosolíme a necháme vychladnout.
Omyté a osušené maso položíme na větší prkénko. Ostrým nožem ho asi v jedné třetině odshora podélně rozkrojíme (vodorovně), ale nedokrojíme a rozevřeme jako knihu. Silnější část opět rozřízneme a otevřeme na druhou stranu. Tím vznikne velký masový plát.
Ostrým nožem do masa nařežeme mřížku asi 1 cm hluboko.
Lístky rozmarýnu utřeme se dvěma lžičkami soli a tuto směs vetřeme do zářezů v mase.
Na maso rovnoměrně rozložíme nádivku a plát opatrně srolujeme do rolády. Kuchyňským provázkem převážeme.
Roládu ze všech stran osolíme, opepříme a uložíme do pekáčku vytřeného olejem. Podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Během pečení občas otočíme, případně podlejeme. Ke konci pečení odstraníme pokličku a dopečeme dozlatova.
Upečenou pečeni necháme chvíli odpočinout a až potom nakrájíme na plátky.
Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.








podle magazínu Albert
Přidáno: 23.4.2011