Nadívaná vepřová pečeně

Ingredience

1 kg vepřové pečeně bez kosti, hrstka čerstvých rozmarýnových lístků, mořská sůl, mletý pepř, 250 g toustového chleba, olivový olej, 2 červené cibule, 4 stroužky česneku, hrstka lístků tymiánu, hrst mandlí nebo oříšků kešu, 4 lžíce balzamikového octa

Postup

Nejdříve připravíme nádivku: krajíčky toustového chleba opečeme v toustovači (nebo na sucho na pánvi nebo v troubě). Na 2 lžících oleje zpěníme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme posekané mandle (kešu) a tymián. Za stálého míchání smažíme do změknutí cibule (cca 8 minut).

Odstavíme. Směs osolíme, opepříme, vmícháme ocet, opečený chléb natrhaný na kousky a 5-6 lžic oleje. Důkladně promícháme, nejlépe rukama, aby se vše spojilo. Ochutnáme, podle potřeby dosolíme a necháme vychladnout.

Omyté a osušené maso položíme na větší prkénko. Ostrým nožem ho asi v jedné třetině odshora podélně rozkrojíme (vodorovně), ale nedokrojíme a rozevřeme jako knihu. Silnější část opět rozřízneme a otevřeme na druhou stranu. Tím vznikne velký masový plát.

Ostrým nožem do masa nařežeme mřížku asi 1 cm hluboko.

Lístky rozmarýnu utřeme se dvěma lžičkami soli a tuto směs vetřeme do zářezů v mase.

Na maso rovnoměrně rozložíme nádivku a plát opatrně srolujeme do rolády. Kuchyňským provázkem převážeme.

Roládu ze všech stran osolíme, opepříme a uložíme do pekáčku vytřeného olejem. Podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Během pečení občas otočíme, případně podlejeme. Ke konci pečení odstraníme pokličku a dopečeme dozlatova.

Upečenou pečeni necháme chvíli odpočinout a až potom nakrájíme na plátky.

Podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvým chlebem.

Nadívaná vepřová pečeně
Nadívaná vepřová pečeně
Nadívaná vepřová pečeně
Nadívaná vepřová pečeně
Nadívaná vepřová pečeně
Nadívaná vepřová pečeně
Nadívaná vepřová pečeně
Nadívaná vepřová pečeně

podle magazínu Albert

Přidáno: 23.4.2011