Panenka pečená s bramborami

Ingredience

1 ks vepřové panenky (500 g), olej, sůl, 1 kg brambor, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce medu, 1 lžíce sladké chilli omáčky

Postup

Maso zbavíme všech blan a kuchyňským provázkem je pevně svážeme do pěkného válečku. Ze všech stran je potřeme olejem a osolíme.

Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Osušené je dáme do mísy, lehce osolíme, pokropíme olejem a důkladně promícháme, aby byl každý kousek osolený a naolejovaný.

Brambory rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu si necháme volné místo, kam později položíme panenku.

Plech s bramborami vložíme do trouby vyhřáté na 240°C. Po 15 minutách pečení na plech přidáme maso a troubu ztlumíme na 220°C.

Hořčici promícháme s medem a chilli omáčkou. Touto směsí potřeme maso po 20 minutách jeho pobytu v troubě a pečeme ještě dalších 10 minut.

Pak troubu vypneme a plech v ní ještě 5-10 minut necháme při pootevřených dvířkách.

Poté maso zbavíme provázku, nakrájíme je na plátky a podáváme s pečenými bramborami, případně můžeme přidat libovolně upravenou zeleninu.

Zbytek hořčično-medové směsi jsem smíchala s trochou majonézy a použila jako dip k masu a bramborám.

Přidáno: 4.10.2020