Panenka s fazolkami a hráškem
Ingredience
600 g vepřové panenky, sůl, mletý pepř, 5 lžic másla, 1 lžíce oleje, 400 g zelených fazolek, 200 g hrášku, 3 stroužky česneku
Postup
V kastrolu, který se může použít do trouby, zahřejeme dvě lžíce másla a lžíci oleje. Na rozpáleném tuku prudce opečeme panenku ze všech stran dozlatova (pokud se nám celá nevejde do kastrolu, můžeme ji rozpůlit a připravovat ve dvou kusech).
Opečené maso ze všech stran osolíme, opepříme a kastrol s panenkou vložíme do trouby vyhřáté na 180°C.
Po pěti minutách panenku převrátíme, přikryjeme pokličkou a pečeme ještě 15 minut.
Upečené maso vyndáme z trouby a necháme 15-20 minut odpočinout. Potom je nakrájíme na plátky.
Zatímco maso odpočívá, v hlubší pánvi rozpálíme dvě lžíce másla a krátce na něm orestujeme dva stroužky česneku posekaného nadrobno.
Přidáme fazolky, důkladně promícháme s máslem a česnekem a lehce osolíme. Podlejeme je troškou vody, přikryjeme pokličkou a dusíme.
Po 6-7 minutách dušení přidáme hrášek a dusíme dalších 4-5 minut.
Pánev s měkkou zeleninou odstavíme z plotny, přidáme lžíci másla, rozmačkaný stroužek česneku a promícháme.
Na talíř rozprostřeme fazolky s hráškem, na ně položíme plátky masa a doplníme vařenými bramborami.
Přidáno: 17.3.2019