Panenka s houbami a polentou
Ingredience
600 g vepřové panenky, po snítce tymiánu a rozmarýnu, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 100 g instantní kukuřičné polenty + 1 litr vody, 20 g parmazánu, 40 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 300 g hlívy ústřičné, 200 g žampionů, 1/2 pórku, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky sušeného česneku
Postup
Omytou a osušenou panenku ze všech stran osolíme a opepříme.
V pánvi rozpálíme olej, přidáme bylinky, rozpůlené stroužky česneku a panenku ze všech stran postupně opečeme, celkem 15 minut.
Opečenou panenku vložíme do vyhřáté vypnuté trouby a necháme dalších 20 minut dojít.
Pórek nakrájíme na kolečka, žampiony na plátky a větší hlavičky hlívy rozpůlíme.
V pánvi zahřejeme olivový olej a kousek másla. Přidáme pórek, žampiony, hlívu, osolíme, opepříme, přisypeme tymián, kmín a sušený česnek. Za stálého míchání smažíme.
Až houby pustí vodu, přikryjeme je pokličkou a ve vlastní šťávě podusíme doměkka (cca 20 minut). Poté sejmeme pokličku a bez ní houby dále smažíme. Všechnu tekutinu necháme odpařit a ještě chvíli houby opečeme do zezlátnutí.
V hrnci přivedeme k varu litr osolené vody. Za stálého šlehání ruční metličkou vsypeme polentu a za častého míchání ji 10 minut povaříme.
Nakonec do ní vmícháme zbytek másla a parmazán.
Na talíř nalejeme polentu a na ni servírujeme opečené houby a plátky panenky.
zdroj: www.albert.cz
Přidáno: 1.2.2020