Panenka se salátem
Ingredience
1 vepřová panenka (cca 500-600 g), slunečnicový olej, sůl, čerstvě mletý pepř
salát: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, sůl, mletý pepř, 2 lžíce posekané petrželové natě, 2 hrsti cherry rajčátek, 1 plechovka velkých bílých fazolí (400 g), 80-100 g čerstvých listů špenátu
Postup
Panenku očistíme od blan a tuku, omyjeme, osušíme, rozpůlíme (pro lepší manipulaci) a ze všech stran potřeme olejem. Necháme hodinu odpočinout v pokojové teplotě.
Na pánvi rozpálíme trochu oleje.
Panenku ze všech stran osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji ji opečeme dozlatova, z každé strany asi 2 minuty.
Opečenou panenku přemístíme na plech s papírem na pečení a vložíme na 10-15 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Pak ji z trouby vyndáme a před krájením necháme 10-15 minut odpočinout.
Na salát smícháme v míse olej se solí, pepřem, citronovou šťávou a petrželí. Přidáme přepůlená rajčátka, scezené a okapané fazole, špenát a promícháme.
Přidáno: 17.8.2019