Pečené maso s mrkví
Ingredience
1 kg vepřové plece, 1 větší cibule, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 lžíce oleje, 700 g mrkve, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, citronová šťáva, muškátový oříšek
Postup
Omyté a osušené maso nakrájíme na větší kostky, cibuli nahrubo. Oboje nasypeme do pekáče, pokropíme olejem, osolíme, opepříme, okmínujeme a promícháme.
Podlijeme asi 200 ml vody, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka.
Po půl hodině sundáme z pekáče pokličku a maso pečeme odkryté, aby se pěkně opeklo. Až je poloměkké, přisypeme do pekáče mrkev, přidáme kousek másla a znovu přikryjeme. Dopečeme do změknutí masa i mrkve.
V půl hrnku vody rozkvedláme mouku. Měkké maso vyndáme z pekáče a udržujeme v teple. K mrkvi přilijeme vodu s moukou, přidáme asi 2 lžíce citronové šťávy, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, promícháme a vrátíme na 10-15 minut do trouby.
Podáváme s vařenými bramborami posypanými zelenou petrželkou.




Přidáno: 4.9.2011