Sladkokyselý Stir-Fry

Ingredience

500 g vepřové plece, 4 stroužky česneku, 6 cm zázvoru, 6 lžic sojové omáčky, 2 cibule, po 1 zelené, žluté a červené paprice, 140 g bramborového škrobu,cca 200 g slunečnicového oleje, 140 g rajčatového protlaku, 200 ml bílého vinného octa, cca 300 ml vody, 200 g třtinového cukru, čerstvý koriandr, chilli vločky, sezamová semínka

320 g bílé rýže basmati

Postup

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Přidáme rozmačkaný česnek, oloupaný najemno nastrouhaný zázvor, 4 lžíce sojové omáčky, promícháme a necháme hodinu marinovat.

Papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli na silnější půlkolečka.

K masu přisypeme 100 g škrobu a dobře promícháme.

Do rozpálené pánve nalejeme olej (do výšky aspoň 1 cm), přidáme maso a smažíme 5-7 minut (podle velikosti kousků).

Osmažené maso děrovanou naběračkou vyjmeme z pánve do misky s ubrouskem.

Olej z pánve vylejeme, vytřeme ji ubrouskem a vlejeme do ní 2 lžíce nového oleje.

Přidáme protlak a 2 minuty restujeme. Pak přilejeme ocet, 200 ml vody, vmícháme cukr, zbytek sojové omáčky a povaříme 5 minut.

V hrnku rozmícháme 40 g vody a 40 g škrobu. Tuto směs vlejeme do pánve a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Je-li příliš hustá, zředíme další vodou.

Přisypeme papriky, cibuli a další 2 minuty provaříme.

Nakonec přisypeme opečené maso, promícháme, a až se všechno spojí, odstavíme z ohně.

Podáváme s rýží, posypané koriandrem, chilli vločkami a sezamem.

zdroj: magazín Albert (mírně upraveno)

Přidáno: 22.2.2020