Vepřová kýta v mléce

Ingredience

1 - 1,5 kg vepřové kýty, 1 litr mléka, sůl, pepř, 15 - 20 stroužků česneku, zelená petrželka, olej

Postup

Omyté a osušené maso ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso ze všech stran prudce opečeme. Pak je přendáme do zapékací misky nebo menšího pekáčku a přidáme neoloupané stroužky česneku. Zalijeme mlékem, postavíme na plotnu a zahříváme. Až začne mléko vařit, maso otočíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Během pečení maso občas obrátíme. Je třeba hlídat, aby mléko "neuteklo" z pekáče. Mělo by se vypařit asi na poloviční množství. Upečené maso přikryjeme pokličkou a ještě asi 15 minut necháme v troubě. Pak maso vyjmeme z mléka a nakrájíme na plátky. Mléko s česnekem propasírujeme přes hustý cedník, podle potřeby dosolíme a vmícháme drobně pokrájenou zelenou petrželku (nebo rozemnutou sušenou). Maso na talíři přeléváme mléčnou šťávou a podáváme s rýží nebo haluškami.

Vepřová kýta v mléce
Vepřová kýta v mléce
Vepřová kýta v mléce
Vepřová kýta v mléce

Přidáno: 20.1.2008