Vepřová pečeně podle Florentýny

Ingredience

1,2 kg vepřové pečeně bez kosti, sůl, mletý pepř, 2 lžíce sádla, 2 stroužky česneku, 2 středně velké cibule, 0,5 lžičky celého kmínu, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky

Postup

Je-li na mase vrstva tuku, nařežeme ho v centimetrových rozestupech mělkými řezy. Jestli na mase tuková vrstva chybí, nenařezáváme.

Potravinářským provázkem maso pevně svážeme do válečku. Svázané maso potřeme ze všech stran sádlem a celý povrch masa osolíme, opepříme a okmínujeme.

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky, česnek rozmáčkneme a nasekáme nahrubo.

Suchou pánev rozpálíme na plný výkon plotýnky. Na rozpálenou pánev položíme maso a plotýnku ztlumíme na cca polovinu výkonu. Maso ze všech stran opečeme dozlatova, na každém místě asi 3 minuty.

Opečené maso vyndáme z pánve na talíř a udržujeme v teple.

Na pánev nasypeme cibuli s česnekem. Přidáme velkou špetku soli a za častého míchání necháme cibuli změknout.

Cibuli s česnekem přesypeme do pekáčku a vytvoříme z ní "lůžko" pro maso, velké tak akorát, aby na něm bylo maso položené.

Do pánve nalejeme trošku vody (cca 1,5 dl). Až se ohřeje, položíme maso na cibulové lůžko a přilejeme ohřátou vodu z pánve, opatrně, abychom zpod masa nevyplavili cibuli s česnekem.

Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 150°C. Po pěti minutách ztlumíme na 120°C a pečeme bez otvírání trouby 1,5 hodiny.

Upečené maso přemístíme z pekáče na talíř a necháme ho ve vypnuté zavřené troubě.

Výpek z pekáčku přecedíme.

V kastrůlku rozpustíme máslo, zasypeme je moukou a za stálého míchání usmažíme zlatavou jíšku. Do jíšky po částech přiléváme scezenou tekutinu z pekáčku, neustále mícháme nebo prošleháváme metličkou. Směs přivedeme k varu, je-li příliš hustá, naředíme ji trochou vody. Pak do ní přidáme cibuli z cedníku a za občasného míchání vaříme všechno dohromady 20 minut.

Provařenou omáčku rozmixujeme, chceme-li omáčku opravdu jemnou, můžeme ji ještě přecedit. Je-li třeba, dosolíme ji.

Z masa odstraníme provázek a nakrájíme je na tenké plátky.

Podáváme se šťouchanými bramborami, rýží nebo těstovinami.

zdroj: www.kucharkaprodceru.cz

Přidáno: 20.9.2020