Vepřová roláda

Ingredience

1 kg vepřové kýty nakrájené na plátky 2 cm silné, 1 nožička klobásy, 4 vejce, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 100 g tvrdého uzeného sýra, 1 lžíce dijonské hořčice, hrst zelených bylinek, sůl, mletý pepř, 1 lžíce másla, sádlo na vymazání formy

Postup

Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Na lžíci másla osmažíme nadrobno posekanou cibuli dorůžova, zalijeme vejci a necháme je jen lehce srazit, aby nebyla moc tuhá. Odstavíme z plotny, osolíme, opepříme, vmícháme hořčici a necháme trochu vychladnout. Zatím vymažeme formu sádlem, vyložíme masem tak, aby části plátků přečnívaly ven z formy. Na maso naskládáme tenké plátky slaniny. Do prochladlých vajec vmícháme postrouhaný nebo na malé kostičky pokrájený sýr a posekané bylinky. Vystlanou formu naplníme větší částí vaječné hmoty, zatlačíme do ní klobásu a přikryjeme zbytkem vajec. Všechno překryjeme přečnívajícími plátky masa a stlačíme. Povrch zabalíme do alobalu a formu vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Po 15 minutách ztlumíme na 200°C a pečeme dalších 30 minut. Pak odstraníme alobal a dopečeme do změknutí a zezlátnutí masa. Upečenou roládu opatrně překlopíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme na chvíli do trouby, aby celý povrch lehce zčervenal. Po vytažení z trouby necháme chvíli vychladnout, krájíme až po částečném vychladnutí. Úplně nejlíp se krájí studená. Podáváme teplou s bramborovou kaší nebo studenou s chlebem.

Vepřová roláda
Vepřová roláda
Vepřová roláda
Vepřová roláda
Vepřová roláda
Vepřová roláda
Vepřová roláda

Přidáno: 6.3.2010