Vepřové nadivoko

Ingredience

1 kg vepřové kýty, cca 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) pokrájené na nudličky, 2 cibule, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, zázvor, olej, 80 g anglické slaniny, citronová šťáva, 300 ml červeného vína, 500 ml smetany na vaření, 1 lžíce hladké mouky

Postup

Rozdrtíme 4 kuličky jalovce, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a 2 bobkové listy. Přidáme po čtvrt lžičce tymiánu a mletého zázvoru. Důkladně promícháme se 2 lžícemi oleje a touto směsí potřeme ze všech stran omyté a osušené maso. Dáme na 2 dny do chladu.

Anglickou nakrájíme na dlouhé úzké hranolky a prošpikujeme jí maso. Pokapeme citronovou šťávou a na rozpáleném oleji ze všech stran opečeme.

Opečené maso ze všech stran osolíme, přidáme k němu všechnu zeleninu, pokrájenou cibuli, po 5 kuličkách nového koření a pepře, 2 bobkové listy a posypeme tymiánem.

Podlijeme vínem, přikryjeme a upečeme doměkka. Podle potřeby můžeme podlít dalším vínem nebo vodou.

Měkké maso vyjmeme, z pekáče vybereme bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přecedíme do kastrolu.

V hrnku smetany rozkvedláme mouku, přilijeme k omáčce (přes cedník) a za občasného promíchání povaříme asi 10 minut. Zbytek smetany přidáme nebo nepřidáme podle vlastního uvážení.

Omáčku dochutíme podle potřeby solí a citronovou šťávou.

Maso nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Vepřové nadivoko
Vepřové nadivoko
Vepřové nadivoko

Přidáno: 7.11.2010