Vepřový guláš na slanině
Ingredience
600 g vepřové plece, 600 g brambor, 100 g uzené slaniny nebo uzeného špeku, 1 lžíce vepřového sádla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 vrchovatá lžička mleté papriky, 1 lžička sušené majoránky, 1 lžička soli, 2 lžíce hladké mouky
Postup
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na malé kostičky.
Omyté a osušené maso nakrájíme na malé kostky.
V hrnci necháme rozpustit sádlo a přisypeme cibuli se slaninou. Za občasného míchání smažíme do lehkého zhnědnutí cibule.
Přidáme maso a za občasného promíchání opékáme do zezlátnutí, všechna puštěná tekutina se musí nechat vydusit.
Hrnec odstavíme z plotny a vmícháme papriku. Dobře promícháme a zalijeme horkou vodou (cca 1 litr). Osolíme, vrátíme na plotýnku, zakryjeme poklicí a pomalu dusíme do změknutí masa, asi 1,5 hodiny.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky přibližně stejné velikosti jako maso. Popláchneme je studenou vodou a přidáme do hrnce k téměř měkkému masu.
Mouku rozmícháme v půl hrnku vody a přes cedník též přilijeme do hrnce. Přidáme i majoránku, promícháme a dalších 10-15 minut dusíme do změknutí brambor. Občas promícháme, aby se zahuštěná šťáva nepřipálila.
Do hotového guláše prolisujeme oloupaný česnek a podle chuti přisolíme.
Podáváme s pečivem.







Originální verzi receptu napsanou tak, že podle něho uvaří dobré jídlo i začátečník poprvé stojící sám v kuchyni, najdete v knize Jany Florentýny Zatloukalové Kuchařka pro dceru.
Přidáno: 4.4.2014