Vepřové srdce a jazyk na smetaně

Ingredience

1 vepřové srdce, 1 vepřový jazyk, trochu oleje, 1 cibule, po hrsti na kousky nakrájené mrkve, petržele a celeru, 300 ml smetany na vaření, sůl, po 8 kuličkách pepře a nového koření, 3 bobkové listy, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku, 1 lžíce brusinkové zavařeniny, citronová šťáva

Postup

Srdce a jazyk očistíme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kuličky pepře a bobkové listy. Uvaříme doměkka (v tlakovém hrnci hodinu).

Jazyk ihned po uvaření zchladíme studenou vodou a oloupeme kůži.

Na troše oleje osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli do zežloutnutí. Přisypeme zeleninu a za častého míchání opečeme doměkka.

Zalijeme přecezeným vývarem.

V části smetany rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme k vývaru se zeleninou. Přidáme i zbytek smetany, promícháme a 20 minut pomalu povaříme.

Pět minut před koncem vaření přidáme do omáčky hrášek a brusinky. Podle chuti dosolíme a okyselíme citronovou šťávou.

Srdce a jazyk nakrájíme na plátky, podáváme přelité omáčkou, s houskovým knedlíkem.

Vepřové srdce a jazyk na smetaně
Vepřové srdce a jazyk na smetaně
Vepřové srdce a jazyk na smetaně

Přidáno: 22.6.2014