Vepřové srdce a jazyk na smetaně
Ingredience
1 vepřové srdce, 1 vepřový jazyk, trochu oleje, 1 cibule, po hrsti na kousky nakrájené mrkve, petržele a celeru, 300 ml smetany na vaření, sůl, po 8 kuličkách pepře a nového koření, 3 bobkové listy, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce čerstvého nebo mraženého hrášku, 1 lžíce brusinkové zavařeniny, citronová šťáva
Postup
Srdce a jazyk očistíme, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kuličky pepře a bobkové listy. Uvaříme doměkka (v tlakovém hrnci hodinu).
Jazyk ihned po uvaření zchladíme studenou vodou a oloupeme kůži.
Na troše oleje osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli do zežloutnutí. Přisypeme zeleninu a za častého míchání opečeme doměkka.
Zalijeme přecezeným vývarem.
V části smetany rozkvedláme mouku a přes sítko nalijeme k vývaru se zeleninou. Přidáme i zbytek smetany, promícháme a 20 minut pomalu povaříme.
Pět minut před koncem vaření přidáme do omáčky hrášek a brusinky. Podle chuti dosolíme a okyselíme citronovou šťávou.
Srdce a jazyk nakrájíme na plátky, podáváme přelité omáčkou, s houskovým knedlíkem.
Přidáno: 22.6.2014