Čokoládové dortíky
Ingredience
těsto: 1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky, 0,5 hrnku holandského kakaa, 0,5 lžičky sody, špetka soli, 0,75 hrnku cukru krupice, 0,25 hrnku oleje, 1 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 0,75 hrnku podmáslí
krém: 100 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání, 80 g mascarpone, 1 lžíce másla
dále: marcipán, kakao, růžová gelová barva
Postup
Mouku smícháme se sodou, solí a kakaem.
Celé vejce ušleháme s cukrem a olejem do pěny. Postupně zašleháme vanilkový extrakt a střídavě po částech sypkou směs a podmáslí.
Těsto rozdělíme do 12 muffinových košíčků a upečeme 18-20 minut při 170-180°C. Necháme vychladnout.
Rozlámanou čokoládu zalijeme horkou smetanou a necháme rozpustit. Vymícháme dohladka a necháme vychladnout. Do vychladlé hmoty přidáme mascarpone a vyšleháme krém.
Do vychladlých dortíků vyhloubíme důlky lžičkou nebo k tomu určeným děrovačem.
Důlky naplníme pomocí cukrářského sáčku krémem.
Do zbylého krému vešleháme změklé máslo a tímto krémem potřeme horní vyboulenou stranu dortíků. Dáme ztuhnout do ledničky.
Kousek marcipánu obarvíme narůžovo, větší kousek kakaem nahnědo. Z neobarveného marcipánu vykrájíme kolečka vhodné velikosti a potáhneme povrch dortíků.
Zbylým marcipánem dozdobíme podle obrázku.
zdroj:www.vikendovepeceni.cz
Přidáno: 27.10.2015