Indiánky

Ingredience

piškoty: 60 g cukru krupice, 110 g hladké mouky, 15 g pudinkového prášku vanilkového, 150 g bílků, 85 g žloutků, 40 g vody
pěnová hmota: 3 bílky, 30 g cukru krupice, lžíce marmelády, půl lžičky kyseliny citronové, trošku potravinářské barvy
rozvar: 100 g krystalového cukru, trochu vody
dále: čokoládová poleva

Postup

Jednu třetinu mouky, pudinkový prášek, žloutky a vodu smícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh, po částech zašleháváme cukr, lehce vmícháme připravenou žloutkovou směs a nakonec zbylou mouku. Pomocí sáčku s hladkou trubičkou stříkáme na papír malé hromádky a pečeme ve středně vyhřáté pootevřené troubě (170-180°C). Můžeme upéct i pár dní dopředu.
Rozvar: cukr zalijeme vodou tak aby voda sahala nepatrně nad cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu a prudce vaříme, dokud se hmota nezačne táhnout. Odstavíme. Do mísy dáme bílky, cukr, marmeládu, kyselinu rozpuštěnou v trošce vody a trošku růžové nebo červené barvy. Všechno společně ušleháme v sníh. Do sněhu tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání horký rozvar a šleháme až hmota hodně nabude a zhoustne. Pytlíkem se špičkou s velkým otvorem stříkáme hmotu na piškoty a dáme vychladit do ledničky. Zatím rozpustíme polevu (hořká čokoláda nebo čokoláda na vaření s kouskem ztuženého tuku). Vychlazené indiánky máčíme v polevě, necháme okapat a dáme zase ztuhnout do chladu.
Když se nám nechce péct piškoty, můžeme použít koupené dětské kulaté piškoty a budeme mít miniindiánky (viz poslední dvě fotky).

Indiánky
Indiánky
Indiánky
Indiánky

zdroj: www.peceni.info

Přidáno: 23.9.2007