Jogurtovo-meruňkové řezy
Ingredience
těsto: 7 vajec, 280 g krystalového cukru, 7 lžic oleje, 280 g hladké mouky
náplň: 1 kg hustého bílého jogurtu, 1 meruňkový kompot (840 g), 2 pomerančové galaretky, 2 sáčky vanilkového cukru, moučkový cukr podle chuti (1-2 lžíce)
dále: rum, 1 citronová galaretka
Postup
Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Do sněhu zašleháme napřed vejce, pak olej a nakonec vařečkou zlehka vmícháme prosátou mouku.
Větší část těsta nalijeme na hlubší plech (38x29 cm) vyložený papírem na pečení, rozetřeme na stejnou tloušťku a upečeme (200°C, 10 min).
Zbytek těsta upečeme na libovolném plechu a po vychladnutí najemno rozdrobíme.
Pomerančovou galaretku z obou sáčků nasypeme do 600 ml horké převařené vody, rozmícháme do úplného rozpuštění a necháme vychladnout.
Kompot scedíme a meruňky vidličkou rozmačkáme.
K rozdrobenému piškotu přidáme rozmačkané meruňky, jogurt, vanilkový cukr a promícháme. Pak vlijeme vychladlou galaretku a mícháme, až se všechno spojí. Podle chuti můžeme přisladit.
Piškot na plechu postříkáme rumem a nalijeme na něj jogurtovou hmotu. Dáme ztuhnout na několik hodin do ledničky.
Zatím připravíme citronovou galaretku rozmícháním ve 400 ml horké převařené vody.
Až moučník v ledničce ztuhne, nalijeme na povrch vychladlou citronovou galaretku a vrátíme do ledničky.
Krájíme až po důkladném ztuhnutí, trvá to několik hodin, nejlépe přes noc.






Přidáno: 15.2.2015