Laskonky

Ingredience

těsto: 130 g bílků, 270 g cukru krupice, trochu vody, 180 g mandlové mouky, 80 g moučkového cukru, špetka soli

griliáš: 200 g pražených mandlí, 160 g cukru krupice, špetka soli

krém: 100 g bílků, 200 g cukru krupice, 300 g másla

Postup

Bílky šleháme s 90 g cukru.

Mezitím svaříme 180 g cukru s troškou vody (vody dáme asi do výšky cukru) na hustý sirup.

Za stálého šlehání horký sirup tenkým pramínkem naléváme k bílkům a společně vyšleháme do husté pěny.

Do pěny nakonec zlehka vmícháme prosátý moučkový cukr a mandlovou mouku se špetkou soli.

Těsto rozetřeme přes laskonkovou formu na plech s papírem na pečení.

Vložíme do trouby vyhřáté na 140°C, hned ztlumíme na 110°C a pečeme asi 20 minut. Potom ztlumíme na 60°C a 20-30 minut laskonky dosušíme.

Griliáš: Cukr roztavíme na karamel a po částech do něho vmícháme opražené mandle. Všechno vyklopíme na plech s papírem na pečení a necháme vychladnout. Potom vzniklou tvrdou hmotu rozlámeme na kousky a rozdrtíme najemno.

Krém: Cukr s vodou svaříme na bublinu (115-118°C). Bílky šleháme a za stálého šlehání tenkým pramínkem přiléváme cukrový rozvar. Ušleháme do husté pěny a necháme vychladnout.

Změklé máslo ušleháme rovněž do pěny a po částech vešleháme vychladlý sníh. Nakonec do krému vmícháme část podrceného griliáše.

Laskonkové korpusy po dvou spojujeme krémem a po obvodu krém obsypeme zbylým griliášem.

zdroj: www.ceskatelevize.cz/porady/12309875102-pece-cela-zeme/

Přidáno: 20.2.2020