Makovec se žloutkovým krémem

Ingredience

těsto: 125 g změklého másla, 200 g směsi mletého máku s cukrem (70% máku, 30% cukru), 60 g polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 120 ml mléka, strouhaná kůra z 1 citronu, 4 bílky, špetka soli

krém: 400 ml mléka, 4 žloutky, 40 g kukuřičného škrobu, 100 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 160 g změklého másla

na dokončení: malinová marmeláda

Postup

Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

Máslo ušleháme ručním elektrickým šlehačem do pěny.

Přidáme mák, mléko, citronovou kůru a společně rozšleháme. Potom zapracujeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vařečkou vmícháme bílkový sníh.

Těsto rozetřeme na plech (30x40 cm) vyložený papírem na pečení a upečeme při 200°C 10-15 minut.

Na krém rozšleháme v hrnci žloutky s oběma cukry a škrobem. Přidáme mléko a rozmícháme dohladka. Tuto směs přivedeme za stálého míchání k varu a povaříme asi 2 minuty.

Do ještě horkého vmícháme asi třetinu másla a za občasného zamíchání necháme vychladnout (když hrnec vložíme do studené vody a často zamícháme, je to za chvíli). Nechladíme úplně dostudena, stačí když je pudink vlažný.

Do vlažného pudinku přidáme zbytek másla a elektrickým šlehačem ušleháme hladký krém.

Vychladlý plát těsta rozkrojíme po délce na tři stejně široké pruhy.

První pruh potřeme tenkou vrstvou marmelády a třetinou krému. Přikryjeme druhým pruhem a postup zopakujeme. Poslední pruh těsta potřeme jenom krémem a moučník dáme vychladit do ledničky.

Vychlazený nakrájíme na řezy, povrch každého řezu můžeme ozdobit lžičkou marmelády.

Přidáno: 15.11.2024