Odpalované stromečky

Ingredience

těsto: 500 ml vody, špetka soli, 150 ml oleje, 400 g hladké mouky, 8 vajec
krém: 500 ml smetany ke šlehání, 1 plechovka zkaramelizovaného salka (není nutné použít všechno, řídíme se vlastní chutí), 1 lžička instantní kávy (prášek nebo granulky), 1 želatinový ztužovač za studena + 100 ml vody
moučkový cukr na posypání

Postup

Do hrnce nalijeme vodu a olej, osolíme a přivedeme k varu. Do vařící tekutiny naráz vsypeme všechnu mouku a mícháme, dokud nevznikne hladké lesklé těsto, které se nelepí na stěny nádoby (trvá to 4-6 minut). Odstavíme a necháme vychladnout (stačí částečně, nemusí být úplně studené).

Do zchladlého těsta postupně zapracujeme celá vejce. Vždycky vmícháme (vařečkou nebo šlehačem se spirálami) jedno, až je zcela spojené s těstem, teprve pak přidáme další. Výsledkem by mělo být husté lepivé těsto.

Těsto po částech vkládáme do cukrářského pytlíku s kovovou ozdobnou špičkou a na plech s papírem na pečení nastříkáme stromečky. Stříkáme dvě vrstvy na sebe.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme asi 10 minut. Během této doby nesmíme otevřít troubu, těsto by kleslo. Po 10 minutách ztlumíme na 170-180°C a dopečeme do zrůžovění asi dalších 20 minut.

Po upečení každý kousek ještě teplý vodorovně prokrojíme (dobře to jde pilkovým nožem).

Do mísy nalijeme smetanu, přidáme kávu a šleháme. Během šlehání po částech přidáváme zkaramelizované salko (koupíme hotové karamelové nebo vaříme plechovku klasického salka ve vodě 2 hodiny a necháme důkladně vychladnout, až pak otvíráme). Důkladně prošleháme.

Ztužovač rozšleháme ruční metličkou s vodou a zapracujeme do karamelové smetany, postupujeme podle návodu na sáčku.

Krém dáme na chvíli do ledničky zhoustnout a pak pomocí cukrářského pytlíku s kovovou špičkou plníme stromečky.

Uložíme do ledničky, před podáváním pocukrujeme.

Odpalované stromečky
Odpalované stromečky
Odpalované stromečky
Odpalované stromečky
Odpalované stromečky

Přidáno: 31.12.2013