Oříškové laskonky
Ingredience
6 bílků, 300 g krystalového cukru, 300 g moučkového cukru, 100 g jemně mletých lískových oříšků
Postup
Do velkého hrnce dáme vodu a zahříváme. Do menšího hrnce dáme bílky s krystalovým cukrem. Až je voda horká (ne vařící!), vložíme do ní hrnec s bílky a ušleháme velmi hustý sníh. Voda ve velkém hrnci musí být pořád horká, ale nesmí vařit. Malý hrnec s ušlehaným sněhem vyndáme z lázně a vařečkou do sněhu vmícháme moučkový cukr a oříšky. Plech vyložíme papírem na pečení a na něj položíme šablonu na laskonky. Do každého otvoru dáme lžičku oříškového sněhu, rozetřeme a stěrkou uhladíme a setřeme přebytečný sníh. Opatrně šablonu odstraníme a položíme na další plech. Laskonky sušíme pomalu v troubě vyhřáté na 100°C asi 20 - 30 minut. Musí být tvrdé, ale nesmí zhnědnout. Hotové vychladlé laskonky plníme lískooříškovým krémem (nebo jiným oblíbeným).
Stejným způsobem můžeme připravit laskonky kokosové, místo oříšků přidáme hrst kokosu.







Přidáno: 24.1.2008