Pruhované smetanové řezy
Ingredience
těsto: 4,5 hrnku hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1,5 hrnku moučkového cukru, 2 vejce, 150 g másla, 200 g zakysané smetany
krém: 1,5 hrnku cukru krupice, 10 lžic kukuřičného škrobu (gustin), 4,5 hrnku mléka, 250 g másla, 100 g hořké čokolády
na dokončení: moučkový cukr
Postup
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. Přidáme celá vejce, smetanu, změklé máslo pokrájené na kousky a v robotu zpracujeme na těsto. Až se suroviny spojí, vyklopíme je na vál a rukama krátce prohněteme.
Těsto rozdělíme na pět stejných kousků. Z každého rozválíme placku na velikost plechu (40x30 cm) a na papíře na pečení upečeme (170°C, cca 10 minut). Necháme vychladnout.
V hrnci smícháme cukr se škrobem a zalijeme mlékem. Za stálého míchání přivedeme k varu a pak ještě na slabém ohni asi 5 minut povaříme. Necháme vychladnout.
Máslo ušleháme do pěny a po lžících vešleháme vlažnou kaši.
Krém rozdělíme na poloviny a do jedné zašleháme rozpuštěnou vlažnou čokoládu.
První upečený plát těsta potřeme polovinou světlého krému. Přiložíme druhý plát a potřeme polovinou čokoládového krému. Opět přikryjeme a postup zopakujeme. Pátým plátem všechno přiryjeme, zatížíme a uložíme na několik hodin do ledničky.
Před podáváním povrch hustě posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy.
podle http://www.hobbymanie.tv
Přidáno: 13.2.2015