Věnečky se smetanovým krémem
Ingredience
těsto: 500 ml vody, špetka soli, 150 ml oleje, 400 g hladké mouky, 8-9 vajec (podle velikosti)
krém: 500 ml mléka, 2 zlaté klasy (nebo 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku), 150 g moučkového cukru, 100 ml rumu, 700 ml rostlinné smetany ke šlehání
Postup
Do hrnce nalijeme vodu a olej, osolíme a přivedeme k varu. Do vařící tekutiny naráz vsypeme všechnu mouku a mícháme, dokud nevznikne hladké lesklé těsto, které se nelepí na stěny nádoby (trvá to 4-6 minut). Odstavíme a necháme vychladnout (stačí částečně, nemusí být úplně studené).
Do zchladlého těsta postupně zapracujeme celá vejce. Vždycky vmícháme (vařečkou nebo šlehačem se spirálami) jedno, až je zcela spojené s těstem, teprve pak přidáme další. Výsledkem by mělo být husté lepivé těsto.
Těsto po částech vkládáme do cukrářského pytlíku s kovovou ozdobnou špičkou a na plech s papírem na pečení nastříkáme věnečky. Nedáváme je těsně vedle sebe, při pečení nabudou.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C a pečeme asi 10 minut. Během této doby nesmíme otevřít troubu, věnečky by klesly. Po 10 minutách ztlumíme na 170-180°C a dopečeme do zrůžovění asi dalších 20 minut.
Pokud si nejsme jistí dobou pečení, vyndáme jeden věneček z trouby a rozřízneme. Pokud zůstane nůž suchý a není na něm přilepené těsto, můžeme věnečky vytáhnout.
Po vytažení z trouby každý věneček rozřízneme a necháme vychladnout.
Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink. Posypeme cukrem a vychladíme.
Smetanu ušleháme dotuha, přidáme vychladlý pudink a společně vyšleháme na hladký krém.
Krémem naplníme věnečky (nemusíme šetřit, je ho dost) a uložíme do ledničky. Před podáváním pocukrujeme.
1 dávka - 85 ks
zdroj: Čistinkina vareška (http://www.tana-catering.blogspot.cz/)
Přidáno: 18.8.2013