Zasněžená chaloupka

Ingredience

těsto: 150 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g pomletých mandlí, 0,5 sáčku prášku do pečiva (to jsou dvě rovné kávové lžičky), 30 g krystalového cukru
krém: 2 lžíce krupice, 200 ml mléka, 70 g krystalového cukru, 200 g termizovaného tvarohu (vanička), 250 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru
dále: marmeláda (použila jsem meruňkovou), kokos

Postup

Bílky šleháme elektrickým šlehačem, až vznikne bílá pěna, přidáme krystalový cukr a došleháme dotuha.

Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky (všechno musí mít stejnou teplotu) ušleháme do světlé pěny.

K máslové hmotě přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a mandlemi.

Nakonec zlehka po částech vmícháme sníh z bílků.

Těsto urovnáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (rozměr dna 26x8,5 cm) a pomalu upečeme (175°C, cca 45 minut). Necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne, lépe se pak krájí).

Krém: krupici s cukrem rozmícháme v mléce a uvaříme hustou kaši. Necháme ji vychladnout. Máslo s vanilkovým cukrem ušleháme do pěny a po lžících zašleháme krupičnou kaši. Pak po částech vešleháme tvaroh (musí mít stejnou teplotu jako máslo, ne z ledničky!).

Z vychladlého korpusu vyřízneme pruh ve tvaru trojúhelníku (viz foto) a opatrně vyndáme.

Řezné strany potřeme marmeládou. Vymazanou prohlubeň vyplníme krémem a přiložíme vyřezanou trojhrannou část. Pak celý moučník zvenku potřeme krémem a posypeme kokosem. Dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe do druhého dne.

Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka
Zasněžená chaloupka

zdroj: časopis Katarínka - zákusky, dorty, koláče

Přidáno: 26.11.2011