Zasněžená chaloupka
Ingredience
těsto: 150 g másla, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 4 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g pomletých mandlí, 0,5 sáčku prášku do pečiva (to jsou dvě rovné kávové lžičky), 30 g krystalového cukru
krém: 2 lžíce krupice, 200 ml mléka, 70 g krystalového cukru, 200 g termizovaného tvarohu (vanička), 250 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru
dále: marmeláda (použila jsem meruňkovou), kokos
Postup
Bílky šleháme elektrickým šlehačem, až vznikne bílá pěna, přidáme krystalový cukr a došleháme dotuha.
Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky (všechno musí mít stejnou teplotu) ušleháme do světlé pěny.
K máslové hmotě přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakaem a mandlemi.
Nakonec zlehka po částech vmícháme sníh z bílků.
Těsto urovnáme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček (rozměr dna 26x8,5 cm) a pomalu upečeme (175°C, cca 45 minut). Necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne, lépe se pak krájí).
Krém: krupici s cukrem rozmícháme v mléce a uvaříme hustou kaši. Necháme ji vychladnout. Máslo s vanilkovým cukrem ušleháme do pěny a po lžících zašleháme krupičnou kaši. Pak po částech vešleháme tvaroh (musí mít stejnou teplotu jako máslo, ne z ledničky!).
Z vychladlého korpusu vyřízneme pruh ve tvaru trojúhelníku (viz foto) a opatrně vyndáme.
Řezné strany potřeme marmeládou. Vymazanou prohlubeň vyplníme krémem a přiložíme vyřezanou trojhrannou část. Pak celý moučník zvenku potřeme krémem a posypeme kokosem. Dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe do druhého dne.











zdroj: časopis Katarínka - zákusky, dorty, koláče
Přidáno: 26.11.2011