Křehký koláč se žampiony
Ingredience
těsto: 225 g hladké mouky, 150 g hery, 1 vejce, 2 lžíce studené vody, špetka soli
náplň: 200 g žampionů, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 60 g čedaru, zelená petrželka. 1 lžíce oleje
1 vejce na potření
Postup
Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme na kousky pokrájenou heru a rukama zpracujeme na drobenku.
Vejce rozšleháme vidličkou s vodou a vlijeme k drobence. Promícháme, vyklopíme na vál a rukama zpracujeme hladké těsto. Zabalíme je do fólie a uložíme na 30 minut do ledničky.
Žampiony očistíme a pokrájíme na kousky. Slaninu a sýr nakrájíme na kostičky.
Na pánvi na lžíci oleje opečeme slaninu dokřupava. Přidáme žampiony a za stálého míchání opečeme do změknutí. Odstavíme a necháme vychladnout.
Celá vejce osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem, zalijeme smetanou a vidličkou rozšleháme. Vmícháme i posekanou petrželku.
Koláčovou formu (průměr cca 21 cm) vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Odleželé těsto rozválíme na kruh a trochu větší než je forma. Vložíme je do formy a rukama přitlačíme aby k formě ve všech místech pěkně přiléhalo. Pokud jsem vyváleli kruh moc velký, nůžkami dokola zastříhneme, těsto by mělo asi 1 cm vyčnívat z formy (při pečení se zmenší).
Formu s těstem vložíme na 15 minut do ledničky. Pak propícháme dno vidličkou, na těsto položíme kruh z papíru na pečení (dobře se vytvaruje do formy když ho namočíme a důkladně vyždímáme) a naplníme fazolemi (neměla jsem, použila jsem kroupy). Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 15 minut.
Předpečené těsto vytáhneme z trouby, papír s fazolemi vytáhneme a těsto ve formě potřeme rozšlehaným vejcem. Na 5 minut vrátíme do trouby zapéct. Po vytažení zmírníme troubu na 150°C.
Na zapečené těsto urovnáme žampiony se slaninou, posypeme sýrem a zalijeme vejci se smetanou.
Opatrně vložíme do trouby a pomalu pečeme 30-40 minut do zezelátnutí.
Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout a teprve potom krájíme a podáváme. Můžeme přizdobit rajčátkem a snítkou petrželky.









Přidáno: 14.11.2012