Lasagne s masem a zeleninou
Ingredience
cca 300 g lasagnových plátů, olej, 1 velká cibule, 500 g mletého masa (mix vepřového a hovězího), 3 mrkve, asi čtvrt středního celeru, 0,75 l rajčatové šťávy, bujon, 200-300 g tvrdého sýra, 2 lžičky sušené bazalky, sůl, mletý pepř
Postup
Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm posekanou cibuli. Než začne růžovět, přidáme maso a opečeme. Přisypeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer, chvíli společně podusíme. Osolíme, opepříme, zalijeme rajčatovou šťávou, přidáme bujon a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Nakonec vmícháme bazalku. Musí vzniknout hmota konzistence omáčky (ne moc hustá).
Na dno pekáče dáme trochu masové omáčky a na ni naskládáme lasagne. Přimáčkneme je a zalijeme další omáčkou. Takto vrstvy střídáme, končíme omáčkou. Posypeme ji strouhaným sýrem, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby (200°C). Pečeme 30 minut. Pak odkryjeme a necháme ještě chvíli v troubě do zezelátnutí povrchu.
Po vytažení z trouby necháme asi 15 minut stát a pak krájíme na porce.
zdroj: Marie Mikulová
Přidáno: 23.10.2009