Špenátová žemlovka
Ingredience
1 toustový chléb, 200 g šunky nebo šunkového salámu, 450 g listového špenátu, půl hrnku mléka, 1 vejce, máslo, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 150 g strouhaného sýra, 1 cibule, 3 stroužky česneku, olej
Postup
Na lžíci oleje osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme rozmražený špenát a krátce podusíme. Podle chuti osolíme, opepříme a okořeníme rozmačkaným česnekem.
Zapékací misku vymažeme silně máslem. V mléce rozšleháme vidličkou vejce, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.
Dno zapékací misky vyložíme krajíčky chleba a každý pokropíme lžící mléka s vejcem. Na tento základ naskládáme šunku (salám) a pokryjeme další vrstvou chleba, opět polijeme mlékem s vejcem.
Na chleba rovnoměrně rozložíme špenát a přikryjeme poslední vrstvou chleba a polijeme zbytkem mléka.
Vložíme do vyhřáté trouby (200°C). Až začne povrch zlátnout, posypeme sýrem a dopečeme do zezlátnutí sýra.







Přidáno: 26.5.2012