Štrůdl

Ingredience

těsto: 500 g hladké mouky, 250 g hery, 2 žloutky, 2 lžíce octa, voda
náplň: strouhanka, jablka, máslo, skořicový cukr, rozinky

Postup

Do mísy odvážíme mouku a nastrouháme k ní heru.

Do skleničky dáme žloutky, ocet a doplníme vodou do 200 ml. Toto přilijem do mísy k mouce. Vařečkou promícháme. Až se všechna tekutina vsákne do mouky, vyklopíme obsah mísy na vál a rukama důkladně vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie nebo mikrotenového sáčku a uložíme na minimálně dvě hodiny do ledničky.

Odleželé těsto rozdělíme na šest stejných dílů. Každý rozválíme na tenký obdélník. Střední část rozváleného těsta potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Na ni uložíme nastrouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami. Potom přeložíme okraje na jablka a delší strany těsta přes ně přeložíme (viz foto).

Na jeden plech vyložený papírem na pečení uložíme 3 záviny a vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme než povrch zrůžoví (15-20 minut). Pokud nám zůstalo nějaké rozpuštěné máslo, můžeme jím záviny potřít po vytažení z trouby, ale není to nutné.

Vychladlý štrůdl nakrájíme na porce a lehce pocukrujeme.

Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl
Štrůdl

Přidáno: 30.7.2012