Kimchi
Ingredience
2 hlávky pekingského zelí, 6 lžic soli, 2 svazky jarní cibulky, 2 cibule, 2 mrkve, 1 velká bílá ředkev, 1 pórek
pasta: 1 lžíce soli, 2 lžíce drceného chilli, 8 stroužků drceného česneku, 2 lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, 2 lžíce medu, 4 lžíce rybí omáčky
Postup
Zelí rozřízneme podélně na čtvrtiny a pak nařežeme na cca 5 cm široké kusy. Posypeme je solí, důkladně promícháme a necháme aspoň dvě hodiny stát. Každou půlhodinu zelí krátce rukama promícháme.
Po dvou až třech hodinách vylejeme puštěnou tekutinu a zelí proplachujeme tak dlouho, až je jen lehce slané. Přendáme je na děrovanou mísu a necháme okapat.
Cibulky podélně rozpůlíme a nakrájíme na kousky cca 5 cm dlouhé. Očištěnou mrkev, ředkev a pórek nakrájíme na tenké nudličky, cibuli na tenká půlkolečka. Zeleninu přidáme k okapanému zelí.
V misce důkladně promícháme česnek, zázvor, sůl, chilli, med a rybí omáčku.
Vzniklou pastu přidáme k zelenině a rukama všechno důkladně promícháme.
Zeleninovou směs natlačíme do skleněné nádoby (nebo několika menších), důkladně upěchujeme, aby puštěná šťáva vystoupila nahoru a všechna zelenina v ní byla ponořená (můžeme ji zatížit).
Kimchi necháme stát v pokojové teplotě cca 3 dny, poté skladujeme v ledničce.
Přidáno: 9.5.2020