Kvašená zelenina

Ingredience

cca 3 kg syrové zeleniny - bílé nebo červené zelí (případně mix obou), cibule, mrkev, červená paprika, květák, ...(zelí a cibule by mělo být nejvíce, protože podporují kvašení)

nálev: 2,5 l vody, 50 g soli

dále: souprava pro kvašení Della Casa (tescoma), objem 5 litrů

Postup

Vodu svaříme se solí a odstavíme.

Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky.

Po částech ji vkládáme do sklenice a stlačujeme, až je sklenice naplněná až po zužující se část.

Zeleninu zalijeme teplým nálevem a zatížíme vhodným předmětem, aby byla všechna ponořená.

Na sklenici nasadíme víčko, nastavíme do polohy "kvašení" a necháme při teplotě 20-25°C kvasit 1-4 týdny (doba kvašení záleží na druzích použité zeleniny, na velikosti nakrájených kousků, na teplotě v místnosti, ...).

Pokud během kvašení ubude ve sklenici tekutina, doplníme ji vlažnou vodou svařenou se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody.

Až je zelenina dostatečně zkvašená, skladujeme ji v chladu do 10°C.

Přidáno: 17.2.2019