Quinoa salát se zeleninou
Ingredience
100 ml quinoy + 200 ml vody, 1 lžička sušeného celeru (nať i bulva, možno nahradit jinými sušenými bylinkami), sůl, mletý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, půlka salátové okurky, necelá půlka červené papriky, 5 cherry rajčátek, 5 čerstvých listů medvědího česneku (nebo jiná bylinka - např. petrželová nať, pažitka, ...), 5 oliv
Postup
Quinou propláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme 10-15 minut stát.
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu se sušeným celerem. Do vařící nasypeme scezenou quinou a pod pokličkou necháme pomalu vařit 15 minut. Pak plotýnku vypneme a hrnec na ní necháme dalších 10-15 minut stát. Pak odstavíme, sundáme pokličku a necháme vychladnout.
Okurku nakrájíme na půlkolečka, papriku na drobné kostičky, rajčátka na čtvrtky, olivy na kousky, medvědí česnek na drobné nudličky a všechno dáme do misky.
K zelenině nasypeme uvařenou quinou, všechno osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, citronovou šťávou a dobře promícháme.
Salát můžeme podávat samotný jako lehkou svačinku či večeři, případně posypat rozdrobeným čerstvým sýrem.
Přidáno: 1.5.2018