"Zelí" z červené řepy

Ingredience

1 kg červené řepy, 3 lžíce oleje, 2 cibule, sůl, mletý pepř, drcený kmín, cukr, 2-3 lžíce octa, 2 lžíce žitného kvásku (nebo hladké mouky)

Postup

Řepu oloupeme a nahrubo nastrouháme. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno.

V hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm usmažíme do zezlátnutí.

Pak na ni nasypeme nastrouhanou řepu.

Osolíme ji, opepříme, okmínujeme a přidáme asi lžíci cukru. Všechno promícháme, podlejeme cca 300 ml vody a pod pokličkou uvaříme do změknutí, asi 45 minut.

Kvásek (kdo nemá, tak mouku) důkladně rozmícháme v půl hrnku vody.

Až je řepa měkká, přilejeme k ní kvásek, promícháme a necháme ještě 2-3 minuty povařit (pokud místo kvásku použijeme mouku, povaříme aspoň 15 minut).

Nakonec "zelí" podle chuti dosolíme, okyselíme a osladíme.

Přidáno: 21.12.2019