Bigos

Ingredience

500 g hovězí kližky, 500 g vepřového plecka, 250 g pikantní klobásy, 250 g uzeného bůčku, několik velkých cibulí, 1 kg kysaného zelí, 3 lžíce sádla, sůl, drcený kmín, mletá paprika, mletý pepř, muškátový květ, 200 ml červeného vína, 1 lžíce mouky, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření

Postup

Všechno maso a klobásu pokrájíme na kousky. Cibule oloupeme a pokrájíme tolik, aby pokrájené cibule byla stejná hromada jako je masa.

Zelí uvaříme společně s bobkovým listem a novým kořením.

Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a na něm na slabém plameni pomalu osmažíme cibuli až zežloutne.

Přidáme osolenou kližku a opékáme do zatáhnutí. Pak přisypeme osolené plecko, papriku, pepř, kmín a muškátový květ. Za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě pod pokličkou doměkka. Nepodlévat!

Až je maso poloměkké, vmícháme klobásu a bůček a dusíme dál.

Až je maso téměř měkké, podlijeme vínem a dodusíme do úplného změknutí.

V troše vody rozmícháme mouku a nalijeme k masu. Přimícháme uvařené zelí a všechno společně povaříme 10-15 minut.

Hotový bigos necháme vychladnout. Druhý den zahřejeme (ne úplně k varu) a opět necháme vychladnout. Takto opakujeme 6 dní, konzumujeme sedmý den.

Podáváme s chlebem.

Můžeme samozřejmě sníst i dříve, ale čím uleželejší, tím lepší.

Bigos
Bigos
Bigos

zdroj: Alice Štullerová

Přidáno: 16.4.2011