Dušené hlávkové zelí

Ingredience

1 menší hlávka zelí (1,3 kg), 3 velké cibule, sůl, kmín, 2-3 lžíce sádla, 3-4 lžíce krystalového cukru, 2-3 lžíce octa, 3 vrchovaté lžíce hladké mouky

Postup

Zelí nakrouháme, zalijeme vodou (aby dosahovala asi 1 cm pod povrch zelí), osolíme, okmínujeme a vaříme doměkka (asi hodinu).

Oloupanou cibuli nakrájíme a pomalinku (na slabém plameni, cca 30 minut) smažíme na sádle, aby byla pěkně měkká, ale musí zůstat světlá. Ke konci smažení přidáme k cibuli cukr a ještě krátce posmažíme než zkaramelizuje. Během smažení cibuli občas zamícháme.

V půl hrnku vody rozkvedláme mouku.

Až je zelí měkké, přes cedník přilijeme mouku rozkvedlanou ve vodě, promícháme a povaříme ještě asi 15 minut. Těsně před koncem vaření vmícháme osmaženou cibuli s cukrem a dochutíme octem, solí, případně můžeme ještě i přisladit.

Podáváme s knedlíkem k pečenému masu.

Dušené hlávkové zelí
Dušené hlávkové zelí
Dušené hlávkové zelí

Přidáno: 21.2.2015