Karamelovo-kávové nanuky
Ingredience
200 g smetany ke šlehání, 6-7 lžic karamelového likéru, 4-5 lžic cukrového sirupu, 400 ml uvařené silné kávy
Postup
Asi 100 g smetany smícháme s 2 lžícemi likéru a rozdělíme do 12 formiček na nanuky. Uložíme do mrazáku.
Do vychladlé kávy vmícháme dalších 4-5 lžic likéru, 5-6 lžic smetany (případně jinak podle vlastního uvážení) a osladíme sirupem.
Ochucenou kávu nalijeme do formiček na ztuhlou smetanu a vrátíme do mrazáku.
Až káva trochu zatuhne (asi po hodině), můžeme do nanuků zapíchnout dřívka (pokud použijeme víčka s držátky, můžeme zavíčkovat hned). Mrazíme 4-5 hodin.
Tvořítka s hotovými zmrzlými nanuky na 10-15 s ponoříme do horké vody a nanuky zlehka vytáhneme ven.
12 ks
Cukrový sirup: 40 g vody a 40 g krystalového cukru společně povaříme 3-4 minuty. Necháme vychladnout. Pokud děláme nanuky častěji, můžeme si sirupu uvařit větší množství a skladovat v ledničce.
Přidáno: 14.8.2015