Zmrzlinové dortíčky s ovocným přelivem
Ingredience
250 ml smetany ke šlehání, 60 g moučkového cukru, 3 žloutky, vaječný likér, mleté mandle
omáčka: 2 hrsti lesního ovoce (ostružiny, borůvky, jahody, maliny), 100 ml červeného vína, cukr dle chuti, mletý badyán, pomerančová kůra, 1 lžička solamylu
Postup
Smetanu ušleháme dotuha. Pak zlehka vmícháme cukr, mleté mandle a žloutky. Dochutíme vaječným likérem.
Hotovým krémem naplníme silikonové formičky a uložíme do mražáku. Necháme důkladně zmrazit.
Do cca 100 ml vařící vody vlijeme víno, přisypeme polovinu ovoce a znovu přivedeme k varu. Podle chuti osladíme. Okořeníme špetkou badyánu, pomerančovou kůrou a zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody. Povaříme asi 5 minut.
Pak odstavíme, přisypeme zbytek ovoce, necháme vychladnout a dáme do ledničky.
Dortík vytlačime z formy a na talíři přelijeme vychlazenou ovocnou omáčkou. Ozdobíme čerstvým ovocem, likérem, mandlemi a lístkem máty.
zdroj: soutěž o litinové nádobí Skeppshult (srpen) - Zbyněk Škrobák
Přidáno: 5.9.2010